Despre Refluxul Gastro esofagian

Fără categorieNiciun comentariu

Te afli aici:Despre Refluxul Gastro esofagian

In pediatrie, refluxul gastro-esofagion (RGE) se impune, in prezent, ca fiind tulburarea alimentara cea mai frecventa a prunciei, depasind de deporte, ca numar de consultatii colica clasica a sugarului. Aceasta denumire, extrem de medicala, de RGE reflecta, in realitate, numarul more al bebelusilor carora li se intorc in gura materiile din stomac si/seu esofag faro vreun efort de a voma, din moment ce 20% dintre sugari arunca afora involuntar in primul an de viata, iar consultatiile medicale depind in more masura de gradul de ingri jorare al parintilor sou de observares de semne insotitoare alarmante.

In general, regurgitatiile sunt considerate fenomene normale (fiziologice), core nu sunt periculoase pentru sanatatea bebelusului, si core dispor progresiv in cateva luni, deseori in momentul in core are loc diversificares alimentatiei, deci, pe masura „verticalizarii” progresive a copilului.

Trebuie sa se faca distinctie intre vomat si regurgitatii: regurgitatia are loc faro efort, pe cand varsaturile se definesc ca fiind o expulzare brusca prin gura o unei parti sou a intregului continut gastric, fie ca este alimentar seu nu, prin incordarea activa a muschilor abdominali, si, uneori, fiind precedate de greata. Cateodata ponte fi dificil sa se faca diferenta intre vomat si expulzarea involuntara o materiilor din stomac si/sou esofag, mai ales, doca regurgitatiile sunt importante din punct de vedere cantitativ, cu atat mai mult cu cot, la unii copii, regurgitatiile pot fi asociate cu varsaturi. In acest caz, doar o evaluare clinica riguroasa va fi in masura sa linisteasca sou sa alerteze parintii.

Ce este refluxul gastro-esofagian (RGE)?

RGE se defineste ca fiind inapoierea in esofag a unei parti sau a intregului continut gastric (continut al stomacului), care are loc la un moment oarecare al digestiei, si chiar pe nemancate. Acest reflux poate fi exteriorizat sub forma de regurgitatii, sau poate fi invizibil/insesizabil daca se opreste intr-un punct oarecare al esofagului, fara sa ajunga in gura. RGE poate atinge caile aeriene superioare (rinofaringe si laringe), si mult mai rar caile aeriene inferioare (bronhiile si plamanii). La RGE, regurgitatiile reprezinta partea vizibila a icebergului.

Din ce cauza si cum se petrece RGE?

Am mentionat deja ca la multi bebelusi li se intoarce o parte sau tot continutul stomacului in gura, iar in cele ce urmenza va vom explica din ce cauze si cum are loc acest proces.

Ca si in cazul multor alte functii (dezvoltare psihomotorie, somn, nutritie, etc), sugarul este o fiinta nematurizata, si trecerea de la pozitia culcat la pozitia asezat (in fundulet) si apoi la pozitia verticala/in picioare, de la alimentatia lichida la cea solida, va dura mai multe luni si va necesita multa rabdare din partea parintilor sai. Astfel, sistemul anti-reflux din partea inferioara a esofagului, la jonctiunea cu stomacul, poate fi „foarte slab” din motive anatomice (sistem de sustinere/spri jin) si functionale (sfincter inferior al esofagului al carui tonus poate fi, pentru moment, insuficient la micul sugar). Atunci cand bariera anti-reflux este foarte slaba, lichidul gostric acid (al stomacului) poate sa urce in esofag si sa cauzeze fenomene inflamatorii la nivelul acestuia (esofagita) a caror gravitate este variabila, in functie de insemnatatea secretiilor gastrice care au trecut din stomac in esofag. Dar, vom vedea ca este vorba de o eventualitate mai degraba rara.

Esofagul pleaca din cavitaten bucala si coboara in regiunea toracica in spatele laringelui, apoi al traheei si patrunde in abdomen prin diafragma, continuandu-se cu stomacul. Partea din esofag intra-abdominala este scurta la sugar si, de cceea, este mult mai sensibila la varintiile de presiune foarte mari din abdomen, ceea ce poate contribui la intoarcerea lichidului gastric din stomac in esofag.

Exista alte mecanisme naturale de lupta impotriva „urcarii” in esofag a lichidului gastric:  

  • ondulatiile peristaltice (contractii) ale esofagului care conduc alimentele in jos;
  • salivatia care contribuie la spalarea esofagului;
  • gravitatia, adica pozitia verticala sau ridicata in picioare.

De asemenea, „golirea gastrica” (adica timpul de sedere al fiecarui aliment in stomac) are un rol important: cu cat este mai scurt, cu atat este mai mic riscul de reflux. La bebelusi, aceste mecanisme nu sunt intotdeauna complet eficace si, in general, vor deveni mai tarziu eficace.

 

Despre autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sus